Już od 4 grudnia na nocnym niebie możemy obserwować meteory z roju Geminidów. Maksimum tego roju zostało przewidziane na noc z 13 na 14 grudnia. Geminidy należą do najbardziej regularnych i zarazem aktywnych rojów meteorów. Ilość obiektów możliwych do zaobserwowania w ciągu godziny oszacowano w tym roku na 120 ZHR*. Lepszej okazji do podziwiania meteorów w tym roku już mieć nie będziemy. Warto więc wykorzystać tę doskonałą okazję.
Zgadza się, jak narazie dobra Mogłaby tylko nastąpić jakaś awaria aby w mieście pogasły wszystkie światła. zatem przyszedł moment aby kolejne życzenie sobie ułożyć i spełni się ono. Zatem kolejne moje życzenie będzie związane z zorzą polarną Już myślę gdzie tu z aparatem udać się
Czesc .Wczoraj wieczorem godzina 22.30 temperatura - 10 stopni ,warunki obserwacji trudne ale i tak w ciagu godziny zaobserwowalem okolo 50 Geminidów.Czesc z nich byla naprawde fascynująca.Pozdrawiam
Witam
Oto moja relacja obserwacji tegorocznego maksimum Geminidów.
Obserwacje Geminidów 2012
Obserwacje maksimum Geminidów 13/14 grudnia 2012 r.
Obserwacje 13.12.2012 od godź. 21:15 do 22:15
W ciągu tej godziny, zaobserwowałem 32 przelatujące meteory. Pięć z nich osiągnęło jasność powyżej 1 mag.
O godzinie 21:57, nad gwiazdą "lambda" Oriona, zaobserwowałem przelot jasnego meteoru - ok. -2,5 mag. Za sobą pozostawił wyraźnie widoczny ślad. Obserwacje 14.12.2012 od godź. 04:30 do 05:30
W ciągu tej godziny zaobserwowałem 36 przelatujących meteorów. Kilka z nich osiągnęło jasność powyżej 2 mag. 14.12.2012 od godź. 05:40 do 06:10
W tym czasie zaobserwowałem 9 jasnych przelotów meteorów.
Podsumowanie:
Przez cały czas obserwacji, zarejestrowałem 77 przelotów meteorów i kilkanaście niezarejestrowanych (zauważonych przypadkiem).
Ps. Z powodu, że nie byłem wstanie wyjść na obserwacje na zewnątrz, obserwacje prowadziłem z domu, z okna na wschodnią część nieba.