Wczoraj (noc z 19/20 sierpnia 2014 r.) po 1 w nocy polskiego mieliśmy burzę geomagnetyczną G2 KP=6. Ciekaw jestem, czy ktoś polował (może skutecznie?) na zorzę polarną w Polsce? Ja wyszedłem, ale nic nie widziałem. Niestety nie mam samochodu, więc nie mam jak za bardzo o takiej porze wydostać się z miasta, ponadto było dość spore zachmurzenie. Ciekawe czy np. na północy kraju coś było widać.
Andrzej napisał/a:
Kp=6 to trochę za mało dla naszego kraju.
Warto robić zdjęcia na długich czasach naświetlania w północnej Polsce. Może coś się uda złapać.
Ta mapka jest pesymistyczna. Myślę, że pokazuje zasięg zorzy nad głowami, dobrze widocznej, a nie uwzględnia, że zorzęmożna obserwować nad horyzontem. Czytałem dużo informacji na te tematy i to, co wiem z relacji obserwatorów:
- mapka pokazuje, że nawet kp=9 nie pozwala na obserwację zorzy w całej Polsce, a z relacji obserwatorów czytałem, że przy kp=9 zorze były widoczne czasem nawet z północnej Afryki
- są zdjęcia z zórz w Polsce przy kp=6:
Zorza w Snopkowie koło Lublina z 17 marca 2013 roku,
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/113357,zorza-polarna-tanczyla-w-nocy-na-polskim-niebie - zorza w Jeleniej Górze - 27 luty 2014
Jeżeli chodzi o noc 19/20 sierpnia 2014 to tutaj http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/113937,pogoda-na-zywo-sroda-2008 mamy potwierdzenie, że zorza była widoczna z północnej Litwy. Tak więc w północnej Polsce też mogła być widoczna po 1 w nocy. Po prostu przy kp=6 trudno ją zobaczyć w Polsce. Potrzeba bardzo dobrych warunków obserwacyjnych (szeroki horyzont północny bez zabudowań, czyste niebo, żadneych świateł,, najlepiej jeszcze duża wysokość nad poziomem morza) i wtedy nisko nad horyzontem jest szansa na zobaczenie.
Edytowane przez Astronomia24 dnia 01-05-2018 16:36
Hej, dzięki za link do TwojaPogoda.pl, fajnie, że znalazłeś takie potwierdzenie! No właśnie, kp=6 to trochę mało, żeby zorza była u nas dobrze widoczna, ale jak ktoś miał naprawdę idealne warunki, to może coś tam zobaczył. Ja niestety nie miałem tyle szczęścia, ale może następnym razem się uda!